lauantai 3. joulukuuta 2016

Emmi-Pet vs nukutuksessa tehtävä hammaskiven poisto

Paljon olisi kirjoitettavaa ja luonnoksissa julkaisua odottaa yksi jos toinenkin teksti. Facebookin villakoirat-ryhmässä on nyt kuluneella viikolla keskusteltu paljon koirien hampaiden harjauksesta ja hammashuollosta noin yleisesti. Puhuttavaa ja sanottavaa riittää, mutta en nyt kuitenkaan ihan jokaista ketjua halua siellä facebookissa täyttää kovinkaan pitkästi. Koska nämä hammasjutut on olleet nyt meidänkin huushollissa erittäin ajankohtaisia, mikä olisikaan parempi paikka avata niitä ajatuksia pidemmän kaavan kautta kuin tämä blogi.

Sanon heti tähän alkuun, että minä en ole eläinten suuhygienian asiantuntija yms, vaan ihan tuikitavallinen koiranomistaja. Tosin kyllähän kaikki sen tiesi, mutta kunhan nyt sanoin ettei tule epäselvyyksiä. 

Kuluneen kesän ja syksyn aikana pitkin sosiaalista mediaa on mainostettu uutta laitetta koirien hampaiden hoitoon todella näkyvästi. Ensimmäinen hakutulos googlessa tuottaa seuraavanlaisen tuloksen:

"Emmi-Pet ultraääni-hammashoito puhdistaa lemmikkisi hampaat 100% ultraääni-menetelmällä." Kyseessä oleva laite on siis Emmi-Pet ultraäänihammasharja. Eri blogeissa aihetta on käsitelty ihan vain muutamia kertoja, mutta sen sijaan facebook on täynnä kuvia, kokemuksia ja tietty sitä mainostamista. Ultraäänihammashoitoa mainostetaan poistavan tehokkaasti hammaskiveä sekä plakkia ja kuinka lemmikki saa puhtaat, sekä kauniin valkoiset hampaat. Ilman nukutusta. 

Sitä jopa markkinoidaan stressittömänä vaihtoehtona eläinlääkärissä tehtävälle hammaskivenpoistolle. Tämä viimeinen lause on se, mikä saa itselläni kylmät väreet kulkemaan selkärangassa. Enkä ole ainoa.

Emmi-Pet ultraäänihammashoidosta ei missään nimessä pidä ajatella siten, että se korvaisi eläinlääkärin tekemät hammastarkastukset tai rauhoituksessa suoritettavat, perusteelliset hampaiden puhdistukset. Pelkkä hammaskiven määrä ulkoisesti ei kerro koko totuutta suun tilanteesta. Ultraäänihammasharja voi poistaa näkyvän osan hammakivestä, mutta ientaskuissa olevaan plakkiin sillä ei ole minkäänlaista vaikutusta. On siis erittäin harhaanjohtavaa, että ko.laitteen mainostetaan poistavan hammaskiven 100%:sti kun näin asia ei missään nimessä ole. Emmi-Petin sanotaan myös tunkeutuvan ikeneen jopa 12 mm:n säteellä. Vaikka asia olisikin näin, niin miten sen plakin poistaminen perusteellisesti sieltä ientaskusta käytännössä onnistuu koiran ollessa hereillä? En halua edes ajatella moista. Ihminen ymmärtää miksi ientaskuja ronkitaan, mutta eläin ei siihen kykene. EmmiPet-hoidon kuvauksessa sanotaan, että hoito aloitetaan aina suun/hampaiden tilanteen kartoittamisella ja mikäli tässä heiluvia hampaita löytyy, ohjataan lemmmikki samantien eläinlääkärille. Tämä on hyvä asia, mutta vaikka sitä hammaskiveä näkyy vain päällisin puolin eikä heiluvia hampaita juuri sillä hetkellä olisi, se ei välttämättä tarkoita että suussa olisi kaikki kunnossa.


Olen ihan silkasta mielenkiinnosta selannut googlea ympäriinsä ja tutkinut Emmi-Pet-hoidoissa käyneiden koirien kuvia. Monissa kuvissa hampaat ovat hoidon jälkeen hohtavan valkoiset, mutta esimerkiksi ikenet ovat aivan turvoksissa. Kuten yläpuolella näkyvässä kuvassa. Ko.koira olisi pitänyt viedä eläinlääkärille jo aikoja sitten.

Eläinlääkärin tekemässä hoidossa koiralta putsataan hammaskivet inhalaatioanestesiassa. Puhdistuksen jälkeen koiran ientaskut käydään huolellisesti läpi ientaskumittarilla ja lopuksi hampaiden pinnat kiillotetaan. Näin perusteellista toimenpidettä ei ole mahdollista suorittaa koiran ollessa hereillä.

Erilaisista suun tulehduksista, mm.parodontiitista kärsii 70-80% lemmikeistä. Lisätietoa hammaskivestä ja parodontiitista kannattaa käydä lukemassa Coton de' Tulear ry:n laatima artikkeli aiheeseen liittyen:

Hammaskivestä ja parodontiitista

Päivittäinen hampaiden harjaaminen on tehokas tapa ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista ja koira olisi hyvä totuttaa hampaiden harjaukseen jo pentuna, siinä missä kynsien leikkaukseenkin. Plussaa tuo myös se, jos koira pureskelee mielellään erilaisia luita. Emmi-Pet-ultraäänihammashoito on hyvä vaihtoehto ennaltaehkäisevänä hoitomuotona, säännöllisen ja hyvän kotihoidon tukena.

Hekan hampaat 2.12.2016

Kuullostaahan se "ilman nukutusta" mukavalta vaihtoehdolta, mutta perusteellinen hammashoito ei silloin onnistu. Huolellisesti ja hyvin tehdyn hoitosuunnitelman, + eri tutkimusten (mikäli lemmikki on jo vanhempi) avulla pystytään puntaroimaan mahdollisimman turvallinen nukutus.

Miksi ylipäätään sitten kirjoitin tämän tekstin? Tästä aiheesta on keskusteltu sosiaalisessa mediassa niin paljon ja ihmisten tulisi ymmärtää, että mitä eroa on kosmeettisella, hereillä tehtävän puhdistuksen sekä eläinlääkärin suorittaman, perusteellisen hammaskiven poiston välillä. Minä en tiedä minkälaisen koulutuksen Emmi-Pet suuhygienistit saavat, mutta ehdottoman tärkeää olisi, ettei sitä mainostettaisi korvaavana hoitomuotona eläinlääkärin tekemälle, perusteelliselle hoidolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti