Heka terveystarkastuksessa - kastraatio kutsuu

Viikonlopun tunnelmiin palataan hieman myöhemmin, kunhan saan enemmän kuvia käyttööni. Heti näyttelyn jälkeiselle maanantaiaamulle olin varannut Hekalle ajan AlmaVetille terveystarkastukseen. Sille tehtiin siis vanhan koiran terveystarkastus "tassunjälki sydämessä."

Suvilla on kyllä mitä lempein ja kivuttomin tapa ottaa koirasta verinäyte, jota jaksan ihmetellä kerta toisensa jälkeen. Suvi siis ottaa näytteen läheltä koiran kaulaa, kohdasta mistä kipua tai nipistelyä ei aiheudu. Ei tappelua tai riuhtomista. Heka istua tönötti pöydällä ja minä tuin sitä vain nostamalla kuonoa hieman korkeamalle, jotta ihoon ei tule poimuja. Tämä pitäisi ehdottomasti saada joskus videolle niin ihmiset näkisivät, miten helposti verinäytteen voi koirasta saada.


Verinäytteiden tuloksia odotellessa Suvi teki Hekalle perusteellisen, kliinisen yleistutkimuksen ja päivitti kennelyskärokotuksen ajantasalle.  

Ravitsemustila: normaalipainoinen, lihaskunto erinomainen ikäisekseen.
Iho & karvapeite: Iho ehjä & karvapeite hyvässä kunnossa.
Korvat: korvakäytävät siistit & karvoituksen määrä rodulle tyypillinen.
Silmät: silmien & silmäluomien rakenne normaali.
Suuontelo & hampaat: ei poikkeavaa, parodontiittiin nähden hyvässä kunnossa.
Nenä & sieraimet: iho normaali, rakenne rodulle tyypillinen, ei poikkeavaa eritettä.
Ylemmät hengitystiet: normaalit hengitysäänet.
Keuhkot: normaalit hengitysäänet.
Tunnusteltavissa olevat imusolmukkeet: koko & muoto normaali.
Sydän -& verenkiertoelimistö: syke tasainen ja voimakas. Kapillaarien täyttymisaste alle 2 s. Limakalvot vaaleanpunaiset. Jännityksestä johtuva, 1/6 sivuääni joka kuitenkin katoaa kun kuuntelee pidempään.
Vatsaontelo & vatsanpeitteet: ei aristuksia palpaatiossa, ei napa -tai nivustyrää.
Lihaksisto: normaalisti kehittynyt lihaksisto, ei palpaatioarkuutta.
Nivelet: normaali liikkuvuus, ei aristuksia/turvotuksia. Etujalkojen liikkuvuus poikkeavan hyvä.
Luusto: rodulle tyypillinen.
Ulkoiset sukuelimet: Oikeassa kiveksessä palpoitavissa oleva massa, mahdollisesti kasvain. Suositus kastraatiolle.

Suvi rauhoitteli heti, että nuo on tyypillsiä löydöksiä leikkaamattomille, vanhoille uroskoirille ja paras hoito siihen on kastraatio. Suvin oma ehdotus oli, että leikkauksella ei ole kiire mutta vähintään puolen vuoden sisällä se olisi hyvä tehdä. Minä ajattelin heti, että mitä nopeammin sen parempi. Heka siis joutuu sanomaan boollsseilleen hyvästit vielä tämän vuoden puolella, itseasiassa jo viikon päästä. Hekan leikkaa tietenkin meidän oma, ihana eläinlääkäri, Suvi. Erityistä kiitosta Heka sai etujalkojen liikkuvuudesta, se ei meinaan ole mikään päivänselvä vanhenevilla koirilla.

Verinäytteissä kaikki olivat kunnossa, elinarvoja myöten. Heka on siis kaikin puolin terve ja hyvävoimainen veteraani. Käynnin lopuksi valkoinen villaeläin sai vielä rentouttavaa laseria niskaan sekä molempiin olkavarsiin. Hekan osalta loppuvuosi meneekin sitten aika pitkälti toipuessa. Kirjoittelen tästä(kin) ajatuksia enemmän kunhan ennätän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti