Heka - valkoinen elosalama


Kuva - Salla Kuikka

"Valkoinen elosalama"

Syntynyt: 4/2008

Agility: Mini 3.lk 1 x SERT-A
Koiratanssi: FS VOI & HTM AVO
Koirafrisbee: MicroDog

Terveys
Kastroitu 11/2018

Hän on Heka, irokeesistään tunnettu iloinen ikiliikkuja ja täydet 6 kiloa täyttä elämäniloa pursuava, pieni ja pippurinen kääpiövillakoira. Intoa ja virtaa riittäisi jaettavaksi vaikka kokonaiselle kylälle.

Olen sanonut Hekan olevan juuri se THE koira, jonka voi saada vain kerran elämässään. Tämä kaveri tuntuu aistivan kaikki ilmeet ja eleet olemalla kuin ihmisen ajatus. Heka on varsin toiminnanhaluinen, mitä ikinä sen kanssa keksiikin harrastaa, kokeilla tai tehdä, on tyyppi aina täydellä sydämellä ja asenteella messissä. Tämä valkoinen elosalama ei piittaa mitä sen ympärillä tapahtuu, edes juoksuiset nartut eivät saa jannun päätä sekoamaan. Ja ei, Hekaa ei ole leikattu.

Varsin lunki tapaus uusissa tilanteissa. Uusiin ihmisiin Heka suhtautuu aluksi pienellä varauksella, mutta kerran tavanneena, voi häntä vaikka irrota seuraavalla kerralla. Arki on tämmöisen ihmisen ajatuksen kanssa varsin helppoa.

Mitä Heka harrastaa?

Kuva - Henri Luomala

Hekan kanssa harrastetaan tavoitteellisesti agilitya, joka on päälajimme. Kilpailemme 3.luokassa ja Heka on kahta sertiä vaille Suomen agilityvalio. Heka aloitti agilityyn suuntaavan harjoittelun 6 kk:n ikäisenä JATin pentukurssilla - vaarantamatta kuitenkaan fyysistä ja henkistä kasvua. Kaveri osoitti ihan alkumetreiltä lähtien erittäin suurta intohimoa tätä vauhdikasta lajia kohtaan ja Heka jos joku, todellakin rakastaa agilitya joka solullaan. Ohjaaja onkin saanut laittaa reippaasti jalkaan toisen eteen, jotta voisi jotenkin edes yrittää selviytyä Hekan vauhdissa. Nopein etenemä kisoissa on ollut 5,20 m/s. 

Siinä ei kauan nokka tuhise.

Koiratanssia Heka on harrastanut ihan pikkunatiaisesta lähtien. Nopeasti syttyvän ja melko korkeassa vireessä olevan koiran hallitseminen ei ole ollut mikään helppo yhdistelmä. Minkä sille voi jos tanssiminen vaan on niin kivaa ja se tuppaa laulattamaan? Koiratanssi on jäänyt entistä enemmän sivuraiteille ja tarkemmin ajateltuna ehkä olemme jo antaneet sille lajille "kaikkemme." Heka on Suomen menestynein koiratanssissa kilpaillut villakoira (Fs SM4), freestylessa oikeus kilpailla voittajaluokassa ja HTM:ssä avoimessa luokassa. 

Kukapa tietää, ehkä meitä vielä joskus tanssiparketillakin nähdään.

Kuva - Jessica Varjonen

Koirafrisbeehen tutustuimme kesällä vuonna 2014. Idea ylipäätään koko lajista heräsi, kun halusin agilityn rinnalle "täydennystä." Laji ei sinällään ollut kovinkaan vieras youtuben ansiosta. Hekalla oli koirafrisbeen aloittamiselle varsin hyvät lähtökohdat, agilityn kautta hyppytekniikka oli kohdillaan ja koiratanssin kautta taas kehonhallinta sekä temput. Ainoaksi tehtäväksi jäi kiekkoihin totuttaminen ja siihenkin uhrautui aikaa vain yksi minuutti. Heka syttyi kiekoille välittömästi ja se rakastaa tätä lajia ihan yhtä paljon kuin agilitya.

Kuva - Salla Kuikka

Ja tässä kun ei haittaa yhtään vaikka koiraa laulattaisi! Voiko parempaa toivoa? Vaikka koirafrisbee on ollut meidän elämässä vasta hieman yli 1½ vuotta, on Heka jo ollut paras microdog sekä freestylessa, että naisten pituusheitossa ja ansainnut oikeuden kilpailla koirafrisbeen mm-kisoissa.


Hekalla on äärimmäisen suuri työmoottori ja miellyttämishalu. Se on omalta osaltaan tuonut harrastamiseen oman lisämausteensa, mutta kun koira nauttii ja tekee aina täysillä, tuntuu kaikki ihan mielettömän hienolta. Hekan on jopa sanottu olevan kuin pieni bordercollie, joka vain sattuu näyttämään villakoiralta.

Hekan parhaimpia saavutuksia

*USDDN - dogfrisbee. Toss & fetch SM1 (microdog) & freestyle SM2 (microdog)
*Agility-olympiapronssi
*Voitolla Yöhön!-valmennettava 2015
*USDDN-dogfrisbee 2nd best MicroDog (freestyle)
*SkyHoundz-dogfrisbee best microdog (freestyle & distance) + world finalist
*Talent Suomi 2011-semifinalisti
*Keski-Suomen Kennelpiirin agilitycupin mölli ja- kilpamestari 2010
*Kiva koirakansalainen
*Koiratanssi, freestyle SM13 2010, SM6 2011, SM4 2012, SM9 2013

Vaikka Heka onkin toinen koirani, on se silti ensimmäinen koira jonka olen kouluttanut aivan alusta lähtien kokonaan itse. Olemme kokeneet yhdessä aivan uskomattoman hienoja asioita. joista en olisi koskaan osannut edes unelmoida.

Elämäni koira.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti