torstai 28. marraskuuta 2013

Pakkovalssien ihmeellisessä maailmassa

Pyysin Heidiltä jo viime viikolla, että jos voitaisiin seuraavissa treeneissä paneutua oikein urakalla pakkovalsseihin. Syy selvinnee jos luette blogia hieman taaksepäin. Tänään sain treeneissä sitä mitä halusin, eli pakkovalssailua.

En muistanut yhtään ottaa ratapiirroksesta kuvaa, joten joudutte tyytymään toistaiseksi olemaan ilman sitä. Videomateriaalia sen sijaan on tulossa, jahka saan youtuben tekemään jonkinlaista yhteistyötä. Nytkin se on yrittänyt ladata minuutin mittaista videota yli 2½ tuntia. Lataa kyllä loppuun asti, mutta sitten kaikki tyssää käsittelyvaiheeseen. No, jatketaan.

Radalla oli pelkkiä aitoja sekä 2 putkea. Pakkovalssia oli mahdollista vääntää kolmeen eri kohtaan ja olin ottanut tavoitteeksi, että jos saan yhdenkin onnistumaan, se riittää. Eräällä asialla saattoi olla vaikutusta onnistumisiin, mutta oikeastaan koko pakka pysyi tänään kasassa uskomattoman hyvin ja sen yhden pakkovalssin lisäksi sain tehtyä ne kaksi muutakin! Alussa oli vähän hutilointia, mutta siitä ei onneksi sen kauempaa kärsitty. 10.aidalle kokeilin kolmea eri ohjauskuviota; Saksalaista, valssia sekä vippausta. Näistä kolmesta parhaiten toimivat 2 viimeisintä - erityisen tyytyväinen olen tuohon vippaukseen. Videolta sen näkee kaikista parhaiten kuinka tiukasti ja sievästi Heka siinä kääntyy. Oikeastaan kaikista vaikeimmaksi tuossa radalla oli viimeisen putkeen vienti, joka tehtiin takaaleikaten oikealta puolelta. Heka ei osannut yhtään kääntää sitä kroppaansa, ikäänkuin se ei olisi edes hahmottanut miten se voi kääntyä. Nyt näin tämän omin silmin kun putkeen vienti oli sellaisessa kulmassa, jossa Heka oli edessäni eri tavalla. Miten sen nyt osaisi selittää että joku ymmärtäisi. Kokeiltiin ilman käsiä, linjauksessa juosta suoraan putken suuta kohti, Heidi palkkaamassa toisessa päässä. Mikään ei auttanut, kun ei kääntynyt niin ei se vaan kääntynyt.


EDIT: Treenivideo lisätty.

Hekalle on oikeastaan aina olleet nämä putkella tehtävät takaaleikkaukset vaikeita. Tein paljon töitä jo siinä, kun sain takaaleikkauksen onnistumaan vasemmalta puolelta viedessä. Täytyy aloittaa tuon oikean puolen opettaminen samalla tavalla kuin aikoinaan vasemman kanssa. Helpommassa kulmassa ja ihan yksittäisenä esteenä. Tein lopuksi sellaisen pienen "testin", jossa katsoin Hekan käännökset sekä oikealle, että vasemmalle. Olen koiratanssissa opettanut sen pyörähtämään molempiin suuntiin, vasemmalle kääntyy todella sulavasti mutta oikealla näkyy kääntyvän vähän pidemmän kaavan kautta. Että mene ja tiedä sitten. 

Koska meitä oli tänään paikalla vähemmän, ehdittiin miettiä vaihtoehtoisia ohjauskuvioita jokaisen kanssa. Hekan kanssa päädyttiin alussa (esteet 1-5) kokeilemaan niistoa. Niistossa on itselläni ollut vaikeinta se ns. malttaminen, ettei koira vain hyppää väärässä suunnassa takaisin. Tämä rata kuitenkin oli sellainen, että sen kanssa ei tarvinnut yhtään edes yrittää hötkyillä. Putken jälkeen kerkesin hyvin mennä merkkaamaan 4.aidan taakse ja siitä uudella niistolla taas putkeen. Hekalla tuo kääntö tuotti alussa aikamoisia kaarroksia ja sillä on ollut viime aikoina vähän sellaista reikäpää-menoa - ei malta kääntyä vaan sinkoaisi sinne minne nanosekunnissa ehtii. Tänään kuitenkin selvisi, että kun vaan jaksaa sitä ääntä käyttää ja vaatii kääntymään, niin kyllä se kuuntelee ja kääntyy. Erityisen tyytyväinen olen noihin pakkovalsseihin, toki ne oli tänään ns. helpoissa kohdissa mutta halusin saada aikaan onnistumisia ja tänään niitä saatiinkin.

Menin hallille normaalia aikaisemmin, sillä tarkoituksena oli treenailla Tiian antamia kotiläksyjä - kepit kuntoon-projekti. Taisin sen jo aikaisemminkin mainita, mutta Hekalla kepit on varmasti sen yksi vahvimmista esteistä, ellei jopa vahvin. Kun minulta kysyttiin aikoinaan "haluatko sellaisen koiran joka osaa hakea kepit itsenäisesti ja suorittaa ne varmasti?" Ja kyllähän minä siihen myöntävästi vastasin. Maanantain valmennuksessa kuitenkin oli jopa meille vaikea kepeille vienti, joten saatiin kotiläksyksi käydä harjoittelemassa sitä. Tästäkin sain videota ja laitan siitäkin linkin näkyville, kunhan tuo youtube jaksaa suostua yhteistyöhön. Ihan selkeästi se on mies. Harjoiteltiin leijeröintiä ja pakkovalssia. Parhaiten omasta mielestäni onnistui tuo leijeröinti ja se näkyy myös videolta. Pakkovalssilla Heka lukitsi koko ajan tyrkyllä olevan toisen putken ja kun se oli monta kertaa sinne jo syöksynyt, en enää saanut sitä kääntymään vaikka tein mitä. Piti palkata se jo pelkästään siitä, että sain sen päättömän juoksentelun katkeamaan. Taisi se loppujen lopuksi kääntyä ihan normaaliksi valssiksi, mutta kääntyi kuitenkin. Viikon agilitysaldo taisi nyt olla siinä, sunnuntaina olen menossa kisatöihin mutta Hekaa en sinne ilmoittanut Tiian valmennuksen vuoksi. Olisin itse todennäköisesti aika piippuun vedetty ja valmennuksessa tahdon olla skarppina.


EDIT: Linkki Hekan keppitreeneistä lisätty.

Tiistaina olin Jokivarren palvelutalolla peesaamassa uutta kaverikoirakkoa. En ole itse koskaan käynyt tuolla Jokivarressa edes koirattomalla käynnillä tutustumassa, joten ihan uusi paikka minullekin. Hienosti tämä uusi koirakko selvisivät vierailuista ja mielestäni ihan valmis paketti kaikkineen päivineen. Messarin koiratanssikisojen musiikit pitäisi lähettää lauantaihin mennessä. Nehän on jo valmiina, mutta freestyle-musiikki pitää vielä lyhentää. Onpa muuten ollut kivaa, miten tuo valmennus on vienyt omia ajatuksia pois koiratanssista. Ehkä se on se rakkaus agilitya kohtaan, koiratanssi on aina ollut meille toissijaista. Eilen myös otettiin koirista joulukorttikuvat ja äidin ehdotuksesta kokeiltiin ottaa kuvat sisällä ja väkerrettiin äidin luokse sellainen joulumaisema olohuoneeseen. Vaikka otinkin kuvat illalla (kun ulkona oli jo hämärää), niin silti hyvin riitti olohuoneen valaistus sekä reilut puoli vuotta vanha objektiivi, joka mahdollistaa kuvaamisen hämärissäkin olosuhteissa.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana blogi! Itse oon agilitystä innostunut ja on mukavaa lueskella näitä aksapainotteisia blogeja! Meillä on muutaman viikon päästä 1v kääpiöpinserini kanssa tasokokeet päässäänkö treeniryhmiin vai odotetaanko alkeiskurssiin. Täältä saan hyviä treeni vinkkejä! Mahtava blogi!
    Käy tsekkaamassa meidät http://pinserijakamera.blogspot.fi/?m=1

    VastaaPoista
  2. Voi kiitoksia^^
    Agility on tosiaan meidän päälaji ja kyllä suurin osa näistä bloggauksista tulee keskittymään siihen, kiva kuulla jos näistä meidän treeneistä saat vinkkejä! Kovasti tsemppiä teille sinne tasokokeeseen ja toivottavasti paikka alkeiskurssille aukeaa, agility on parasta mitä koiran kanssa voi harrastaa! Käyn katsomassa teidän blogin :)

    VastaaPoista