Sykkeen tähystyssterilointi AlmaVetissä

Yhteistyössä: Eläinklinikka AlmaVet

Maanantaina 20.8. koitti odotettu, mutta ehkä kuitenkin enemmän jännittävämpi päivä. Enää ei tule juoksuja eikä ole pelkoa kohtutulehduksesta. Syke steriloitiin AlmaVetissä tähystysmenetelmällä ja leikkauksen suoritti (kuka muukaan) kuin molempien koirieni oma luottoeläinlääkäri - Suvi Heinola. Suvi on tähystyssterilointien uranuurtaja Suomessa ja ylipäätään AlmaVetillä ollaan Suomen johtavaa kärkeä erilaisten tähystystoimenpiteiden suhteen. Kaikki oli minulle itselleni uutta ja jännittävää, onhan Syke ensimmäinen koirani jonka päädyin leikkauttamaan. Siitä huolimatta oma olotilani oli enemmän huojentunut, kuin jännittynyt. Tiesin, että Syke on Suvin hellissä käsissä parhaimmissa mahdollisessa ja osaavassa hoidossa.

Syke on aina ihan pähkinöinä kun se pääsee klinikalle. Joka kerta Suvi viettää sen kanssa hetken jos toisenkin, ihan vaan pusutellen sekä kuulumisia vaihdellen. Tämä merkitsee minulle koiranomistajana erittäin paljon ja on varmasti sanomattakin selvää, minkä vuoksi Syke on klinikalla maailman onnellisin. No okei, on sillä namibaarillakin joku merkitys.


Kuulumisten jälkeen Suvi tuikkasi esirauhoitteen Sykkeen kankkuun, jota neiti ei huomannut mitenkään. Ei mennyt kovinkaan pitkään, kun Syke oli ihan kanttuvei.


Tähystyssterilointi suoritettiin kahden, n. sentin mittaisten viiltohaavojen kautta. Tähystyksessä poistettiin munasarjat. Kohtu jäi paikoilleen, mutta se surkastuu ajan kanssa. Perinteinen avoleikkaus ei käynyt edes mielessä. Päätin jo aikoinaan, että jos Syke leikataan, vain ja ainoastaan Suvi saa sen tehdä. Kuulin kuitenkin kautta rantain kaikenlaista siitä, että alle 5 kiloisia koiria ei tähystämällä steriloida. Tottakai jos instrumentit ja käytettävä laitteisto on suurta, onhan se haastavampaa mitä pienempi koira on kyseessä. Suvin ammattitaito on sen verran rautaista, että hän ei nähnyt Sykkeen steriloimista tähystämällä ongelmana. Itseasiassa Suvi kertoikin, että pienin, tähystämällä steriloitu potilas hänen toimestaan on painanut 1,5 kg. 

Se jos joku kertoo minulle itselleni, että leikkaava eläinlääkäri on Suomen kärkeä mitä tulee tähystyssterilointeihin.


Olin itse seuraamassa toimenpidettä ja suoraan sanottuna hämmästynyt siitä, kuinka nopeasti kaikki lopulta meni. Ainakin omasta mielestäni. Haavat suljettiin ihon sisäisin tikein ja päälle laitettiin haavateippi. Sitten Syke siirrettiin heräämöön virkoamaan ja n.vartissa se olikin jo sitä mieltä, että mitä tässä enää makoilemaan.


Kun Syke oli ollut n.puoli tuntia hereillä, Suvi tarjosi sille syötävää ja koira varmasti ajatteli ettei häntä olekaan mihinkään ruokalakkoon laitettu. Syke meinaan oli toimenpideaamuna "hieman" närkästynyt kun Heka sai ruokaa ja hän jäi ilman. Hetken päästä Syke sai ylleen punaisen toipilaspuvun, jota käytiin sovittamassa klinikalla jo viime viikolla. Puku lähti jo silloin mukaan ja teimmekin kotona erilaisia tottutteluharjoituksia sen kanssa. Suosittelen tätä tapaa myös muille - kun koira on jo tottunut pukuun hyvissä ajoin, ei se päällä oleminen ole sitten h-hetkellä mikään sen kummempi juttu. Toipilaspukua täytyy pitää 5-7 päivän ajan.


Kotiin lähti omin jaloin klinikalta autolle kävelevä koira sekä 3-5 päivän kipulääkekuuri ja a/d-säilykettä toipumisen tueksi. Eilen Syke oli vielä tokkurainen, mutta viime yön se nukkui tyynen rauhallisesti ja tänään neidissä onkin ollut jo hieman pitelemistä. Ruoka maistuu ja suolisto toimii kuten pitääkin. Nyt elellään hetken aikaa rauhallisemmin ja annetaan elimistön toipua. Tiesin jo etukäteen, että tähystyssterilointi on menetelmänä vähemmän kipua tuottava ja toipumisaika jää huomattavasti lyhyemmäksi kuin perinteisessä avoleikkauksessa. Siksi siihen päädyinkin ja voin suositella myös muille. Nyt kun katson Sykettä, ei uskoisi että se on eilen ollut jossain leikkauksessa.

Tuotin eilen omalle instagram-kanavalleni livelähetyksen suoraan leikkaussalista ja se keräsi hurjat 1754 katsojaa! Lisäksi instastooriin tuottamiani 15 sekunnin etukäteisklippejä kerkesi katsomaan 2124 katsojaa! Ihan käsittämätöntä! Aihe selvästi kiinnostaa ihmisiä eikä mikään ihme. Ne ketkä eivät ennättäneet liveä katsomaan, ei hätää! Videot on tallennettu ja ne tullaan kokomaan yhdeksi videoksi youtuben puolelle.

Olen jälleen maailman kiitollisin ihanalle Suville ja koko AlmaVetin henkilökunnalle. AlmaVet on meille erittäin tärkeä yhteistyökumppani, kultaakin kalliimpi ja olen tästä kaikesta NIIN onnellinen. Minun molemmat koirani ovat onnekkaita, kun niillä on elämässään maailman parhaimmat eläinlääkinnän ammattilaiset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti