Koirien suolistoon liittyvät ongelmat - LIVEKOOSTE

Yhteistyössä: Dagsmark Petfood Oy

Olen nyt useamman vuoden ajan puhunut avoimesti sosiaalisessa mediassa Hekan suolistoon liittyvistä ongelmista. Olen paitsi avannut syitä niiden takana, niin myös kertonut miten kaikki lopulta selvisi ja minkälaisella hoidolla Heka saatiin kuntoon. Kun ensimmäisen kerran tulin isommin näiden asioiden tiimoilta esiin, aloin saada yhteydenottoja ympäri Suomea koiranomistajilta jotka tuskailivat samojen asioiden kanssa. Huomasin nopeasti etten ole tämän asian kanssa yksin, vaikka välillä hetkittäin siltä tuntuikin. Siitä hetkestä lähtien olen jatkanut näistä asioista puhumista, antanut vertaistukea ja saanut olla todistamssa useita, liikuttavia tositarinoita mm.närästyksen kuriin saamisesta.


Saan edelleen viikottain yhteydenottoja koiranomistajilta, jotka kaipaavat epätoivoiselta tuntuvaan tilanteeseen neuvoja ja tukea. Hekan tarina on vakuuttanut monia ja olen siitä todella iloinen. Halusin vastata yhtä aikaa mahdollisimman monelle ja niinpä pidin tällä viikolla omalla instagramkanavallani ensimmäisen liven, joka käsitteli näitä asioita. Ihmiset saivat vaikuttaa liven sisältöön mm. kyselemällä mitä asiaa he toivoisivat minun avaavan enemmän. Ylivoimaisesti eniten toivottiin keskustelua närästyksestä ja sen hoidosta. Oma tuntuma närästykseen on se, että ko.vaiva koirilla tuntuu vain lisääntyvän ja tapauksia tulee koko ajan lisää. Mistä se sitten johtuu, siihen en ota tässä sen enempää kantaa, sillä tämä blogiteksti on tiivistelmä siitä mitä livessä kerroin. Miten se närästys sitten ilmenee? Yleisimmät, selvät oireet ovat röyhtäily, koira viettää paljon aikaansa ns. leikkiinkutsu-asennossa ja se voi myös pyrkiä ulos syömään ruohoa. Jotkut koirat pulauttelevat sekä köhivät ja nostavat päänsä esim.sohvan käsinojalle jotta kaula pysyy suorana. Yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta siihen ei siis ole.

Haluan edelleen korostaa sitä, että minä en ole eläinlääkäri, en koirien ruokintaneuvoja tai mikään eläinten ruokintaan liittyvä asiantuntija. Tärkeintä närästyksen hoidon aloittamisessa on selvittää se, ettei koiralla ole mitään sairautta tai muuta normaalista poikkeavaa joka voisi omatoimisella kokeilulla jopa pahentaa tilannetta. Konsultoi aina ensimmäisenä koiraasi hoitavaa eläinlääkäriä. Akuuttia närästystä voidaan alussa hoitaa erilaisilla närästyslääkkeillä, mutta niiden tarkoitus on vain hetkellisesti helpottaa oloa. Ne eivät poista itse oireiden aiheuttajaa, mikä on närästyksen kuriin saamisessa kuitenkin se tärkein tavoite. Aloitetaan.

1.Ruoka -ja elämäntapapäiväkirja
Tämä vaatii pitkäjänteisyyttä, aikaa sekä vaivaa. Ruokaosioon kirjataan ylös KAIKKI mitä koira syö: ruoka, herkut ja mahdolliset lisäravinteet. Kerroin livessä muutamia, yleisimpiä närästystä aiheuttavia ruoka-aineita ja listaan ne tähän, sillä ne auttavat selvitystyössä yllättävän paljon.
  • Luut ja rustot.
  • Merilevä.
  • Sinkki.
  • Raaka liha (ei kaikilla.)
  • Lohiöljy ja myös lohi itsessään.
  • Lihat, jotka sisältävät jännettä, rustoa ja sidekudosta.
  • Nivelravinteissa yhtenä raaka-aineena käytetty MSM (todella suurina määrinä.)
  • Nappuloissa käytetyt eläinrasvat.
Närästävällä koiralla on haasteellista sulattaa syömäänsä ruokaa, minkä vuoksi esim.luut ja paljon sidekudosta sisältävät lihat ovat sulavuudeltaan huonoa ravintoa. Nappuloissa käytetään todella paljon eri eläinrasvoja mm.säilöntäaineena, mutta ajan kuluessa se rasva härskiintyy ja ylipäätään liian rasvainen ruoka saa mahahapot villeiksi. Lisäksi joillekin koirille raaka liha on liian "tuhtia" tavaraa (esim.Heka) ja silloin liha annetaan kypsennettynä. Kuitenkaan mikä tahansa kypsentäminen ei käy. Paistaminen tekee lihasta liian käristettyä, joten kannattaa suosia joko keittämistä tai uunissa valmistamista.

Entä sitten se elämäntapapuoli?
  • Säätilat - kyllä, näilläkin on merkitystä.
  • Kiihdyttävät tilanteet, esim.treenit.
  • Stressi.
Päivän viimeinen ateria kannattaa antaa n. 2-3 tuntia ennen kuin koira käy yöunille. Miksi? Siksi, että ruoka ehtii painumaan tarpeeksi alas eikä nouse happamina röyhtäyksinä nieluun. Itse annoin joskus Hekalle vielä iltaruuan päälle lusikallisen laktoositonta piimää, joka tasoitti tilannetta. Lisäksi olen huomannut, että kostea, syksyinen sää saa joillakin koirilla närästysoireet nousemaan pintaan, kun taas kuivalla säällä kaikki katoaa kuin sormia napsauttamalla. Tämä kannattaa ehdottomasti huomioida tarkkaan.

2.Yksinkertainen ruokavalio
Ihan alussa valitaan yksi proteiininlähde ja samaten yksi hiilihydraatin lähde. Itse valitsin Hekalle kananlihan ja kauran. Hain lihat tavallisten ruokakauppojen lihahyllyistä, sillä koirille tarkoitetut lihat sisältävät paljon yllämainittuja "sivutuotteita" enkä halunnut sulavuuden heikentyvän. Tein lihasta ja kaurasta sellaisen seoksen, jonka kypsensin uunissa miedolla lämmöllä. Tätä Heka sitten söi 2-3 viikkoa, jonka jälkeen kuvioihin tuli myös kalkkunanliha. Toiset 2-3 viikkoa mentiin puolestaan tällä miksauksella. Hekan kohdalla tämä vaihe oli helppo toteuttaa, sillä tiesin että se sulattaa kaikista parhaiten kanan -ja kalkkunanlihan. Dagsmarkin Savohan tuli meidän elämään kreivin aikaan, kun olin pikkuhiljaa etsimässä Hekan tarpeisiin soveltuvaa nappulaa. Siinä ainoa, käytetty proteiininlähde on siipikarja. Jos/kun tarkoitus on jatkaa nappulalla ruokkimista, kannattaa tutkia ne pussien kyljet tarkkaan. Yllättävän monessa eri nappulapussissa lukee isolla "sisältää kanaa ja riisiä", mutta tarkempi syynäys paljastaakin että siellä voi olla myös esim. lampaanlihaa ja/tai possua. Silloin on täysi mahdottomuus saada kiinni se närästyksen aiheuttaja. Olkaa siis tarkkoina.


Moni pelkää tässä vaiheessa erilaisten vitamiinien yms ravinteiden vajaasaantia ja puutostiloja. Ne pelot kannattaa unohtaa, sillä kaikista tärkeintä on saada se närästyksen aiheuttaja selville ja koiran olo paremmaksi. Eikö niin? Se tarkoittaa jonkun aikaa yksinkertaistettua ruokavaliota, mutta oikeasti, se on todellakin sen arvoista. Ei kannata murehtia myöskään sitä, että jos koira on laiha ja sen pitäisi lisää lihaa luiden ympärille. Kun se sopiva, hyvin sulava ruokavalio löytyy ja oireet saadaan kuriin sekä paraneminen alkuun, koiran elimistökin kuntoutuu ja pikkuhiljaa se ruokakin näkyy kyljissä + lanteilla. Tälle prosessille pitää vain antaa aikaa ja pysyä itse maltillisena. Myöhemmin ja ajan kanssa sitten mietitään, että voiko ruokavaliota tuunata lisää jollakin lisäravinteella yms.

Omaan, kokemuksen syvään rintaääneen pohjautuen, mitä yksinkertaisempi ja puhtaampi ruokavalio on, sen paremmin suolistoltaan normaalista poikkeava koira voi. Heka syö aamuisin Dagsmarkin Lappia ja/tai Savoa kypsennetyllä kanan/kalkkunalihalla sekä Nutrolinin skin&coat (kasvipohjainen) öljyllä ja ruusunmarjarouheella höystettynä. Ruusunmarjarouhe on luonnon oma, puhdas vitamiinipommi josta saa monta terveyshyötyä samasta purkista. Iltaisin kuppiin tippuu pelkkää Lappia tai Savoa. Jonkun mielestä tylsää kuin mikä ja joidenkin "ruokagurujen" mielestä todella ravintoköyhää eikä koira kuulemma voi mitenkään voida hyvin tällä kombolla. Niin no...närästys on pysynyt poissa kaksi vuotta, samaten ripuli, oksentelu ja yleinen huonovointisuus. Lisäksi Heka on lihonnut mikä on todellakin positiivinen ongelma, sillä koira on koko ikänsä aina ollut hieman alipainoinen. Minä olen omien koirieni ruokinnan asiantuntija ja niille sopiva ruokavalio on itseisarvo. Sanokoot gurut mitä sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti