Heka testaa Savoa - tarkastelussa lihajauho

Kaupallinen yhteistyö - Dagsmark Petfood Oy

Hieman yli viikko sitten posti toi Hekalle neljä kappaletta kahden kilon pussia Savoa kokeiltavaksi. Blogiteksti ensivaikutelmasta löytyy tätä linkkiä klikkaamalla.

Vuodesta 2010 lähtien on tiedostettu, että Hekalla on tiettyihin raaka-aineisiin reagoiva maha. Niitä ovat mm.kananmuna, lohi (myös öljy), maissi sekä viimeisen vuoden aikana lista kasvoi nappuloiden säilöntään käytettävillä eläinrasvoilla. Ensimmäisinä kolmena päivänä aloin sekoittamaan Savoa anallergenicin joukkoon joista viimeisenä Savon osuus oli 3/4. Viime keskiviikosta lähtien Heka on syönyt pääravintonaan ainoastaan Savoa.


Kuten jo edellisessä tekstissä mainitsin, omasta mielestäni ko.ruuan isoin valtti on ehdottomasti siinä, että raaka-aineiden alkuperä on selvillä. Kaikki on kotimaista ja puhdasta sekä elintarvikekelpoista eikä säilöntään ole käytetty minkäänlaisia lisä -tai väriaineita. Tiedän nyt 100% varmuudella mitä Heka syö ja mitä sinne mahaan lopulta päätyy.

Tässä vaiheessa moni saattaa vetäistä esiin sen perinteisen raakaruokakortin. Jos kerran haluaa olla täysin varma mitä koira syö, onnistuu se vain sekä ainoastaan raakaruualla. Ehkä niin onkin. Kuitenkin vastoin yleisiä luuloja "raakaruoka ratkaisee kaikki ongelmat", se ei todellakaan ole niin. Maailmassa on paljon koiria, joille raakaruokinta ei ole vaihtoehto. Heka on niistä yksi. Minäkin elin joskus siinä uskossa, että raakaruokinta on se ainoa ja oikea tapa saada koira hyvinvoivaksi. Sillä ajattelutavalla Heka meni lopulta niin huonoon kuntoon, että sillä kesti useamman kuukauden toipua erittäin rankasta ripulista. Ja ei, kyse ei todellakaan ollut siitä, etteikö raakaan totuttamista olisi tehty tarpeeksi hitaasti ja harkiten. Uskokaa, yhtään sen hitaammin en olisi sitä voinut tehdä. 

Olen seurannut Savon (sekä myös Hämeen) ympärillä käytäviä keskusteluja ja moni tuntuu kalskahtavan sanaa "lihajauho." Otetaanpa tähän väliin lainaus suoraan Dagsmark Petfood Oy:n sivuilta koskien Häme-täysravintoa:

1.Miksi Dagsmark Häme-täysravinnoissa liha ei ole valmistusaineluettelossa ensimmäisenä?
"Tämä johtuu siitä, että käytämme valmistusprosessissamme kuivattuja eläinproteiinin lähteitä (kala ja sika), jotka eivät sisällä käytännössä lainkaan vettä. Tiesithän, että tuore liha sisältää noin 70% vettä, joka haihtuu nappulan (kuivaruoka) valmistusprosessissa. Kuivattua lihaa ei näin ollen tarvitse lisätä määrällisesti läheskään niin paljoa kuin tuoretta, kun jo saavutetaan sama eläinproteiinipitoisuus tuotteeseen. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, onko kuivaruuassa lihapitoisuus ilmoitettu tuoreena vai kuivattuna lihana."

Useimmat koirille tarkoitetut, eri eläinten lihat sisältävät suurimmaksi osaksi pelkkää roipetta, mm.sidekudosta, jänteitä ja joskus jopa nahkaa. Huonolaatuinen liha on paitsi ravintoköyhää, se myös aiheuttaa ruuansulatuskanavan ongelmista kärsiville koirille erilaisia oireita. Palataan siihen lihajauhoon. Savossa käytetyn eläinproteiinin lähde on siipikarjajauho (kana.) Yksi hyvän sulavuuden ja hyödynnettävyyden mittari Hekan kohdalla on se, että Savon myötä sen mahan toiminta on parantunut entisestään ja viimeisetkin närästykseen viittaavat oireet hävisivät. Ihan rehellisesti sanoen, Hekan jätökset ovat Savon jälkeen olleet juuri sellaista laatua millaista sen kaikkien tutkimusten sekä artikkelien mukaan kuuluisi olla. Eli uskallan väittää, ettei se lihajauho aina automaattisesti tarkoita sitä, että se olisi sisällöltään jotenkin huonoa. Heka on siitä elävä esimerkki. Jos liha olisi huonolaatuista, Heka kyllä reagoisi siihen suolistollaan.

Jatkamme Savo-linjalla ja tulen palaamaan aiheeseen lähiviikkojen aikana. Silloin kerron enemmän sen vaikutuksista ja kuinka suuri merkitys muilla raaka-aineilla on ollut.

2 kommenttia:

  1. Minä olen samaa mieltä siitä, ettei raakaruoka ole aina se absoluuttinen totuus ja oikea vaihtoehto. Itsekin väitän, että raaka liha oli Riiankin vatsaoireiden syy sen ensimmäisenä elinvuonna. Riiahan söi kasvattajalla jo 50/50 ja sitä jatkettiin sitten kotonakin. Lihaa ja Pure Naturalin penturuokaa. Jossain vaiheessa tylsistyin löysään kakkaan, jota oli usein, ja piereskelyyn ja kokeilin vaihtaa kuivaruokaa. Se ei auttanut, joten jätettiin liha pois. Tällöin otin käyttöön Canaganin, joka on käsittääkseni yksi lihaisimpia kuivaruokia markkinoilla. Sekään ei sopinut. Pierut olivat pahempia kuin ikinä ja vatsa oli vuoronperään löysä ja vuoroin kovalla. Mustissa ja Mirrissä suositeltiin Pure Naturalia taas ja sillä mentiinkin pitkään. Vatsa alkoi rauhoittua. Nykyään syö Nutrimaa (koska turkkiruoka) ja mukaan on tullut myös aivan uusi juttu ja tervetullut tapa: ruuan odottaminen ja hyvin syöminen. Nykyään Riialle uskaltaa antaa mitä vain kuivaruokaa. Paitsi ehkä Canagania en heti mene antamaan. Jos kuitenkin esim. jotain näytepusseja saadaan, niin kyllä mä ne sille syötän :)

    ja järjelläkin ajateltuna: raakaruokaahan perustellaan suden ruokavaliolla, mutta koirahan on ollut erillinen eläin jo kymmeniä tuhansia vuosia ja pääasiassa ollut roskien ja jätteiden sekä raatojen syöjä, kun susi taas ei esim. Ihmisten ruuantähteitä luonnossa syö. Kyllä tuommoinen asia on tuossa ehtinyt vaikuttaa siihen koirankin ruuansulatuselimistöön.

    Ps. Riia saa nykyään aina välillä lihaa ruuan kanssa, mutta raakana ei jostain syystä sitä halua syödä, vaan se pitää keittää tai paistaa.

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, että on muitakin samaa mieltä olevia! Onhan se totta, että raakaan siirtyessä voi mahan toiminta hetkellisesti hurjistua mutta pitkään se ei saisi jatkua. Se on niin yksilöllistä, mikä sopii koiralle x ei välttämättä sovi lainkaan jollekkin toiselle. Oli se sitten raakaa tai nappulaa.

    Ihana kuulla, että Riialle on löytynyt sopiva ruoka ja joka kaiken lisäksi vielä maistuu erinomaisesti!:) Ruoka on iloinen asia ja kun se vielä sopii sille koiralle, niin asiahan on enemmän kuin bueno.

    VastaaPoista