Miten koiraa voi käyttää ohjaustyössä?

Jokainen blogia lukenut on varmasti kerta toisensa jälkeen huomannut kirjoituksiani siitä, että kuinka Heka on ollut mukanani töissä ja mitä se on siellä mahdollisesti tehnyt. Nuo kirjoitukset ovat olleet korkeintaan yhden tai kahden kappaleen mittaisia, toisinaan siihen on riittänyt parikin lausetta. En ole kuitenkaan tullut kertoneeksi asiasta kovinkaan tarkasti, mutta nyt aion hieman valottaa sitä asiaa.

Jokainen koiranomistaja tietää varmasti, kuinka positiivinen vaikutus koirilla on meidän ihmisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Koiran kanssa tulee lähdettyä ulos joka edistää sekä fyysistä, että henkistä hyvinvointia. Koira ei elä aikatauluja orjallisesti noudattamalla - niille tärkeintä on rutiinit ja ne luovat siten meidän ihmisten elämään tietynlaista rytmiä. Unohtamatta tietenkään sitä rajatonta määrää iloa mitä ne meille tuottavat. Lisäksi koiran on huomattu lisäävän kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, mikä voi olla esim. sosiaalisia tilanteita pelkäävälle ihmiselle helpompi tapa lähteä neljän seinän sisältä ulos. On tutkimuksia, artikkeleita, kokemuksia ja vaikka mitä materiaalia todistettavaksi, että jo pelkkä koiran läsnäolo saa ihmisissä aikaan kokonaisvaltaisesti parempaa oloa. Koira ei myöskään luokittele ihmisiä ihonvärin, sosiaalisen aseman, iän, liikuntakyvyn, menneisyyden tai nykyhetken perusteella. Koira kohtaa jokaisen ihmisen täysin tasavertaisena.

Minä työskentelen nuoriso-ohjaajana Jyväskylän kaupungilla, Nuorten Taidetyöpajalla. Edesmennyt koirani, toyvillakoira Jimi, oli tukeni sekä turvani monia vuosia ollessani koulukiusattu ja yksinäinen. Jimi pakotti liikkeelle neljän seinän sisältä, opetti minulle vastuuta ja ennenkaikkea piti mieleni virkeänä. Nuorten kanssa työskennellessäni olen kohdannut vaikka mitä ja minun on ollut mahdollista päästä käyttämään kokemaani hyödyksi mm.ohjaustilanteissa. 

The Dog Days Of Summer. Kuva - Elina J
Olen mm. ohjannut nuorille valokuvausta, jossa Heka on toiminut kuvattavana kohteena. Valokuvaamisen ympärille olen pystynyt luomaan kokonaisuuden, jossa pääpaino ei ole pelkästään koirassa. Se vaatii myös keskittymistä ja kärsivällisyyttä, sillä kuvattava kohde on eläin. Onnistuneen kuvan ottamiseen voidaan vaatia kymmeniä, jopa satoja räpsäisyjä. Jo pelkkä koiran läsnäolo on auttanut nuoria keskittymään paremmin ja jotta koira ei koe omaa oloaan epämiellyttäväksi, on kuvaajan pysyttävä kärsivällisenä. Jos näin ei ole, koira kyllä rehellisesti kertoo sen ja saattaa jopa pyrkiä tilanteesta pois.

Silloin mietitään hetki yhdessä, mitä omassa käyttäytymisessään voisi tehdä toisin. Se tunne on jotain sanoinkuvaamattoman upeaa, kun nuoren näkee oivaltavan erilaisia asiayhteyksiä. Heka antaa aina suoraa ja rehellistä palautetta omalla elekielellään.

Jo pelkästään tämmöisessä ohjaustilanteessa olen huomannut pelkästään koiran läsnäolon parantavan mm.keskittymiskykyä sekä olemaan kärsivällinen.


Myös agilityyn liittyvissä ohjaustilanteissa olen pyrkinyt samoihin tavoitteisiin kuin mitä valokuvaamisessakin. Keskittymisen ja kärsivällisyyden lisäksi agilityssa olen korostan nuorille tasavertaisuutta. Todella paljon kuulee kommentteja: "Olen niin huono, en minä osaa!" Mutta Heka ei siitä välitä. Koiralla ei ole pienintäkään käsitystä siitä, että onko sitä ohjaava ihminen kilpatason agility-urheilija vai täysin noviisi. Sille on tärkeintä päästä tekemään agilitya, oli ohjaksissa sitten kuka tahansa. Nuorten kanssa suoritettavat radat sisältävät korkeintaan 1-6 estettä ja ne ovat mahdollisimman helppoja, jotta jokainen saa mahdollisuuden kokea onnistuneensa.

Tässä videopätkä Nuorten Taidetyöpajan Instagram-tililtä, kun Volapajalaiset kävivät katsomassa ja kokeilemassa agilitya: Vola-paja kokeilemassa agilitya.


Heka on myös ollut jonkun verran mukana työntekijöiden ja nuorten yhteisissä tapahtumissa ja retkipäivissä, jolloin se on vain ihan omalla läsnäolollaan saanut ihmisissä aikaan rentoutta sekä rauhallisuutta. Olen nyt tänä syksynä saanut hienon mahdollisuuden olla yksi lumopajan ohjaajista. Lumopaja on tarkoitettu sellaisille nuorille, joita kiinnostavat eläimet ja luonto. Toiminta pohjautuu Green Care-menetelmään, jossa on luonto ja eläimet toimivat hyvinvoinnin tukena. Olen oppinut myös itse hurjan paljon uutta tästä toiminnasta ja varsinkin eläinavusteisesta toiminnasta. Kirjoitan jossain vaiheessa tekstin myös, mitä Heka on tehnyt lumopajalaisten kanssa.

Tunnen ja koen tekeväni äärimmäisen tärkeää työtä, jolla on suuri merkitys nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Just love my job.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti