tiistai 17. lokakuuta 2017

Ruokavalioremontti

Vaihteen vuoksi täytyy tässä pentutohinoiden keskellä kirjoitella Hekankin kuulumisia. Hiivaa on nyt häädetty sen elimistöstä kahden viikon ajan ja siihen ajanjaksoon on mahtunut niin ylä, -kuin alamäkiäkin. Oikeaan suuntaan olemme kuitenkin menossa.

Hiivahan luokitellaan yhdeksi ruoka-aineallergian/yliherkkyyden oireeksi. Minä en kuitenkaan allergiaa ja/tai yliherkkyyttä lähtenyt heti ensimmäisenä epäilemään, sillä Hekan suolistolle sopiva kuivaruoka oli vihdoinkin löytynyt ja koira oli pysynyt sillä täysin oireettomana. Mutta vain ja ainoastaan suolistonsa puolesta. Olisi pitänyt tajuta ymmärtää hieman aikaisemmin, että oikean puolen etu -ja takajalan varvasvälien punoitus ei johdu mistään kosteudesta, vaan siitä, että jokin asia Hekan ruokavaliossa oli pielessä. Jälleen kerran. Epäilykset saivat lisää nostetta siitä, että vaikka Hekan olo onkin helpottanut korvatippojen, boulardiin ja maitohappobakteerien ansiosta, tuntui että joku hidasti sitä koko ajan. Jos vain olisin osannut reagoida ajoissa, ongelma ei todennäköisesti olisi ehkä koskaan ehtinyt korvaan saakka.


Se, että onko kyseessä nyt sitten se lampaanliha vai riisi joka sitä kutinaa aiheutti, sitä en tiedä varmaksi. Epäilen kuitenkin riisiä, sillä se sisältää tärkkelystä joka on polymeroitunutta sokeria ja sokerihan nimenomaan ruokkii hiivaa. Joka tapauksessa kutinat hävisivät vuorokauden sisällä, kun lopetin ko.nappulan antamisen. Ja sen jälkeen korvasta lähti työntymään ryönää ulos oikein urakalla. Hekan korvanlehti ei myöskään enää punoita eikä se vaivaa sitä. Korva näyttää kaikinpuolin siistiltä eikä se haise. Ja mitä tulee niihin varvasväleihin, ne eivät enää punoita eivätkä kiinnostaa Hekaa laisinkaan. 

Tämä sitten puolestaan tarkoitti sitä, että ruokavalioon piti tehdä TAAS muutoksia. Riisi kuidunlähteenä karsittiin kokonaan pois ja sen tilalle tuli sokeriton pellavasiemenrouhe. Idean siitä sain erään koiraharrastajakaverini kautta, joka on jo vuosia syöttänyt omille koirilleen raakaruuan ohessa kuidunlähteenä pellavasiemenrouhetta. Kyllä siinä tuli taas hetken jos toisenkin mietittyä, että entä jos nyt maha sanookin poks. Ei onneksi sanonut, melkein uskallan jo väittää, että tuo pellavasiemenrouhe on ollut Hekan mahalle jopa vieläkin parempi vaihtoehto. Pelkällä liha/pellavasiemenrouhelinjalla en kuitenkaan voi täysipainoista ruokavaliota tarjota, joten jälleen kerran oli edessä valtava nappulamerkkien syynäys sekä tutkiminen. Pitkän pohdinnan ja etsinnän jälkeen sellainen löytyi: Acana Single - Yorkshire Pork. Se sisältää vain ja ainoastaan possunlihaa sekä erilaisia vihanneksia, hedelmiä ja maroja, mutta ei yhtään perunaa, viljoja. Ainoa asia mikä minua siinä eniten mietityttää on sen sisältämä possunrasva. Muistanette mitä puhuin taannoin siitä kananrasvasta. En todellakaan halua mahan kanssa samanlaista rumbaa kuin kesällä, kun se vihdoin ja viimein on mennyt parempaan suuntaan. Mutta sen sitten näemme, kun Heka on ehtinyt syömään ko.nappulaa pidempään. Maistuvuuden kanssa ei ainakaan ole ollut mitään ongelmia, tosin Heka on saanut nappuloita aamuisin vain 3-4 kpl. Haluan totuttaa sen siihen mahdollisimman hitaasti ja asteittain. Aika sen sitten näyttää.

Nyt jos koskaan on kaikki varpaat ja sormet niin ristissä kun ne vaan voi olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti