torstai 9. lokakuuta 2014

Koirien vaatetus - silkkaa turhuutta vai tarpeellista?

Ajattelinpa nyt ihan oman aikani kuluksi kirjoittaa aiheesta joka varmasti jakaa mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. Nimittäin koirien vaatetuksesta.

Näin syksyllä ilmojen viilentyessä koiraihmiset aktivoituvat tämän asian suhteen. Itseasiassa juuri nyt facebookin villakoiraryhmässä käytävä keskustelu tästä asiasta sai minut kirjoittamaan tänne hieman pidemmän kaavan kautta. Kaikki mista nyt kirjoitan, pohjautuvat täysin minun omakohtaisiin kokemuksiin ja mielipiteisiini. Minulla on 2 pohjaturkittoman rodun edustajaa, joten koen ja näen tämän asian enemmän kuin tarpeellisena. Yllättävän moni nimittäin luulee, että villakoira ei varmasti palele talvella kun sillä on villava turkki. Lämmittäähän villapaita ihmistäkin. Ihmistä ehkä, mutta että villakoiran turkki lämmittäisi sitä koiraa kovilla pakkasilla? Don't think so.

Villakoiraa ei ole jalostettu pärjäämään Suomen talvessa, kuten ei muitakaan rotuja joilta puuttuu pohjaturkki tai jotka omaavat lyhyen turkin. Minua suoraan sanoen raivostuttaa kun kuulen "ei meidän villakoira ainakaan palele talvella eikä se mitään takkia tarvitse." Aarrgghh! Kuinkakohan moni oikeasti tulee ajatelleeksi sitä tosiasiaa, että koirat ovat mestareita peittämään paitsi kipunsa, myös palelemisen? Jopa ihan viimeiseen asti. Olen monta kertaa talvisin törmännyt lenkeillä kääpiöpinsereihin ja villakoiriin, joilla ei ole ollut kamalassa tuulessa ja pakkasessa minkäänlaista nuttua niskassaan. Kerran jopa pysäytin yhden lenkkeilijän, jolla oli hihnan päässä kiinanharjakoira. Pakkasta oli ainakin -15 astetta ja lumi vain narskui kenkien alla. Jimillä ja Hekalla oli päällään paksut lämpömanttelit sekä jaloissa tossut. No entä sitten tämä kiinanharjakoira? Ressukalla ei ollut yllään mitään. EI YHTÄÄN MITÄÄN. En pystynyt pitämään suutani kiinni, vaan heidän tullessa kohdalle, kysyin ystävällisesti miksi hänen koirallaan ei ole minkäänlaista vaatetta päällä? Omistaja vain hymähti "ei sitä palele kun liikumme koko ajan" ja jatkoi samantien matkaansa. Siinä vaiheessa olisin voinut itkeä. 

Jimi & Hurtta Pro-lämpöhaalari

Moni mieltää koirien vaatettamisen silkaksi turhuudeksi. Onko se turhuutta, jos haluaa huolehtia koiriensa hyvivoinnista vaatettamalla niitä sään mukaisesti? Minun mielestäni ei. Silloin koen sen turhuudeksi, kun koirille puetaan kaikenmaailman prinsessamekkoja, pääkallopaitoja yms ihan pelkistä esteettisistä syistä. Moni on tullut sanoneeksi, että se on täysin koirakohtaista tarvitseeko se oma koira vaatetusta kylmällä säällä ja varsinkin talvella. Näin varmasti onkin, mutta en todellakaan usko siihen väitteeseen että pohjaturkittomat tai lyhytkarviset rodut pärjäisivät talvella tai muuten kylmällä säällä ilman takkia - palelematta. Se ei ole silloin turhuutta, kun kyse on koiran hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisesta. Jokainen voi ihan itse laskea ne omat kädet koiran vartalon päälle ja tunnustella, tuntuuko koira jännittyneeltä ja pingoittuneelta. Värähtävätkö sen lihakset? Jos näin on, kannattaisi miettiä sitä asiaa, että voisikohan sitä koiraa mahdollisesti palella? 

Jimi & Hurtta Classic-lämpömantteli

Omien koirieni vaatekaapista löytyy yhteensä 4 lämpömanttelia (1x Hurtta Classic, 1x Hurtta Pro, 1x Hurtta Ultimate ja LäpinG-lämpötakki), 2 sademanttelia (Kusse&Kutta ja Hurtta Pro), 2 lämpöhaalaria (Hurtta Pro), molemmille tossut (Rukka) sekä Hekalla paljon treenien/kisojen odotteluajalla käytössä oleva Back on Track-toppaloimi. Näihin kaikkiin vaatteisiin olen kuluttanut varmasti satoja euroja, mutta so what? Mieluummin huolehdin koirieni hyvinvoinnista vaatettamalla niitä sään mukaisesti, kuin katson niiden kulkevan selkä köyryssä ja lihakset jumissa. Molemmat koirani saavat ohuet manttelit niskaansa jo +5-0 asteessa. Heka ihan sen vuoksi, että se on aktiivinen harrastus/kisakoira ja Jimi siksi, että se on jo vanhempi eikä jaksa kävellä niin reippaasti että pysyisi koko lenkin ajan lämpimänä. 5-10 pakkasasteessa otan käyttöön paksut lämpömanttelit ja 15 pakkasasteesta ylöspäin käytössä on vaihtelevasti joko lämpömanttelit tai -haalarit sekä tarpeen vaatiessa myös tossut. Itse olen vielä sen lisäksi tarkka kuinka hyvin mahdollinen mantteli asettuu koirieni päälle. Sen on suojattava paitsi isoimmat ja tärkeimmät lihasryhmät, on sen annettava myös luonnolista liikkumavaraa.

Heka & Hurtta Ultimate-lämpömantteli + Rukan fleecevuorelliset softshell-tossut

Hyvät ihmiset, seuratkaa ja lukekaa niitä koirianne. Eihän omistajakaan lähde kovaan pakkaseen lenkille ilman asianmukaista varustusta? Koirat eivät pysty meille sitä kertomaan milloin palelee ja milloin ei, se on meidän ihmisten tehtävä huolehtia siitä asiasta.

3 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus!
  Olen itse törmännyt kanssa siihen, että villakoirien pukemista jopa kauhistellaan. Femma on erittäin herkkä palelemaan, varsinkin sen ollessa lyhyessä trimmissä. En tiedä mikä logiikka se on, että pitäisi koiran antaa palella, koska sillä on edes vähän turkkia.

  Kerran eräs vastaantuleva mies pysäytti minut ja alkoi haukkua kun koirillani oli vaatteet päällä. Kuulemma pitäisi hankkia lapsi, jos jotain haluaa pukea...:D

  Kummasti kukaan ei ole kyseenalaistanut vanhempieni harjakoirien pukemista, enemmän ollaan vaan kauhisteltu, että miksi sellaisia on tuotu Suomen olosuhteisiin.

  VastaaPoista
 2. Mua on kummastuttanut samat asenteet. Ihmisetkään eivät ulkoile siinä villapaidassa, vaikka se ehkä sinänsä lämmittääkin - villakoiran karvahan ei pidä säätä eli tuulta, kosteutta ja sadetta. Se on meillä se isompi ongelma kuin sellainen kuiva, kirpakka (pikku)pakkanen. Toisaalta sitten voi kyseenalaistaa, että kuinka pitkiä lenkkejä noi "en pue koiraani" -tyypit heittää... Käykö ne vaan kusettamassa puudelinsa lähipuistossa ja käpsyttelee takaisin? Jos koko talven liikunnat on siinä niin ööh........

  Mä kyllä puen tarpeen vaatiessa. Loltsille heti, kun omasta mielestä alkaa tuntua siltä, että pitäisi (toim. huom. mulla EI ole ulkolämpömittaria nykyisessä kämpässä) ja Laikaa, no, Laika puetaan tällä hetkellä lähinnä treeneihin ja aivan karmeimmalla kelillä. Sillä on tiheä ja paksu turkki ja lämmöntuotanto kunnossa, eikä se ole kuitenkaan ihan pienimmästä päästä. Toitsut, käpsyt ja pikkukeskarithan nyt palelee jo ihan kokonsa puolesta. Viime talven muutamalla kovemmalla pakkasella tein juuri noita "lihasvärähdyskokeita" varmistaakseni, että Laika voi hyvin ulkosalla ja sen iho oli karvan alla ihan lämmin. Heti, kun ikää tulee lisää ja joko eristys tai lämmöntuotanto heikkenee, alan pukea sitäkin lenkeille.

  Loltsilla on pari villanuttua ja pieni manttelivalikoima. Toppamantteli on meidän yleisvaate, koska se suojaa säältä ja lämmittää. Kokokurapuku olisi kiva, jos sen efekti ei olisi se, että koko eukko kellahtaa katolleen eikä liiku. Tossuissa sama. Laikaa, joka niitä ei samalla tavalla tarvitse, ei ironisesti toki haittaa yhtään. :P Sillä on verkko-BOT, jonka päälle vedän tarvittaessa toppaloimen. Sillä on myös jemiksessä joku ohut villanuttu ja kokokurapuku, mutta jälkimmäistä en käytä juuri koskaan.

  VastaaPoista
 3. Nimenomaan. Kyllähän Jimi ja Hekakin pärjää n.5 minuutin pikapissatukset talvisin lähipusikkoon ilman mitään nuttua tai vaatekappaletta, mutta kyllä me ihan lenkkeilläänkin pidempiä matkoja eikä tyydytä pelkkiin ulkona pyrähdyksiin. Jopa kesähelteillä olen laittanut molemmille viilennysmanttelitkin päälle jos ollaan ulkona kauemmin.

  Hekallakin on lämmöntuotanto ihan eri luokkaa kuin Jimillä, mutta toki Jimi on sitä vanhempi ja liikuntamäärä on lähes puolet siitä minkälaisia lenkkejä sekä spurtteja teen Hekan kanssa. Mutta niin vain on koirat pysyneet kunnossa :)

  VastaaPoista