maanantai 1. lokakuuta 2018

Elämää tähystyssteriloinnin jälkeen + video leikkaussalista

Kaupallinen yhteistyö - Eläinklinikka AlmaVet

Lokakuu aloitetaan palaamalla ajassa hieman taaksepäin, kun Syke steriloitiin tähystämällä n.1½ kuukautta sitten AlmaVetissä. Lisäksi tänään käynnistyi maailmanlaajuinen eläinten viikko, mihin mm. AlmaVet osallistuu kissojen leikkauskampanjalla. On siis erittäin hyvä ajankohtakin julkaista tämä kirjoitus.

Nyt kun tuosta operaatiosta on kulunut jo hyvän aikaa, ajattelin kirjoittaa tänne blogiin omia ajatuksiani ja havaintojani sen jälkeen. Sanon kuitenkin jo etukäteen, että minulla ei ole vertailukohdetta, sillä Syke on ensimmäinen koirani jonka päädyin leikkauttamaan. Toipumisesta kirjoitin oman tekstinsä erikseen jo aiemmin. 

Sen pääsee halutessaan lukemaan TÄTÄ linkkiä klikkaamalla.


Toki kun aikaa kuluu, huomaan varmasti asioita vielä lisää. Kuitenkin jo tämän yhden kuukauden aikana olen nähnyt tuossa koirassa vain ja ainoastaan positiivisia muutoksia. Syke oli ennen sterilointia selvästi ailahtelevaisempi luonteeltaan. Yhdessä hetkessä se oli ihan sata lasissa ja kuin sormia napsauttamalla sitä ei kiinnostanut yhtäkkiä mikään. Ensin ajattelin että kyse oli siitä, ettei noin nuori koira jaksa vielä keskittyä ja palasin kaikessa taaksepäin. Olen tarkoituksella pitänyt kaikki harjoitteet lyhyinä ja motivoivina, ettei tämmöistä tapahtuisi. Sillä ei ollut vaikutusta asiaan. En edes osannut arvata, että käytös voisi liittyä jotenkin hormonitoimintaan. Eihän minulla ole aikaisemmin edes ollut narttua. Vasta kun olin Tuulia Applebyn luennolla joka liittyi eritoten koirien hormoneihin ja erityisesti narttujen kiimakiertoon, erilaiset asiat avautuivat minulle ihan toisenlaisesta näkökulmasta. Tuulian luento naulasi lopullisen päätöksen steriloinnista.

Nyt kun olemme palanneet takaisin treeneihin, Syke on ollut ihan kuin eri koira. Sen mieliala ei heittelehdi laidasta laitaan, vaan se keskittyy täysillä siihen mitä tehdään.


Ruokahalun suhteen en voi sanoa huomanneeni mitään sen ihmeellisempää, sillä Syke on ollut hyvä syömään ihan pentulaatikosta lähtien. Ehkä se on aavistuksen verran ahneempi, mutta ei todellakaan mitenkään häiritsevästi. Suvin kanssa puhuttiin siitä, että ei sille kannata ruveta antamaan mitään kevyttä evästä lihomisen pelossa, koska kyseessä on kuitenkin paljon liikkuva ja harrastava koira. Ihan perussafkalla mennään.

Tähystyssterilointi aiheuttaa tutkitusti vähemmän kipua ja pienempiä kudosvaurioita. Syke kävi elämänsä ensimmäisen kerran Marjon hoidettavana kaksi viikkoa sitten ja olin varannut ajan juuri sen vuoksi, että halusin nähdä onko sen kehoon tullut leikkauksesta johtuen jumeja tai muita kireyksiä. Ainoa jumi mikä tuosta koko koirasta löytyi, oli niskassa ja sekin puhtaasti seurausta melkoisesta puskakatapulttilennosta. Mahassa ei ollut kalvokireyksiä eikä myöskään selässä. Marjo kehuikin Sykettä kovasti ja erityisesti sen tasapainoista kroppaa.

Nartun kiimakierto on loppujen lopuksi aika pitkä. Esikiima mitä seuraa varsinainen kiima ja sitten jälkikiima. Tämän jälkeen narttu on tovin kiimattomassa vaiheessa, kunnes kaikki alkaa uudelleen alusta. Jos  narttu juoksee vaikka kahdesti kokonaisen vuoden aikana, se on suurimman osan ajasta jonkinlaisessa hormonitilassa. Itse olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että päädyin leikkauttamaan Sykkeen. Tämän kaiken lisäksi ei tarvitse myöskään pelätä sitä kamalaa märkäkohtua. Lisäksi nisäkasvainten riski pienenee merkittävästi.

Sterilointi ja kastrointi ylipäätään on sellaisia asioita, joista ollaan puolesta sekä vastaan. Kovasti pelotellaan kaikenlaisilla seurauksilla ja hyödyt usein jyrätään kokonaan niiden alle. Myös minua varoiteltiin enemmän harrastajien toimesta kuin kannustettiin. Jos naapurisi koira alkoi kärsiä pidätyskyvyttömyydestä leikkauksen jälkeen ei automaattisesti tarkoita sitä, että sinun koirallesi käy samoin. Oma neuvoni on, että kannattaa konsultoida asiassa eri eläinlääkäreitä ja käydä keskusteluja heidän kanssaan. Toki oman rodun harrastajiltakin voi kysyä kokemuksia. Minulla oli sikäli onnea, että Sykkeen leikkasi tähystyssterilointien uranuurtaja Suomessa ja hänelle ovat tulleet tutuiksi myös molempien koirieni luonteet ja ominaisuudet. Tämä kaikki otettiin sterilointia mietittäessä huomioon.

Vielä kerran kiitos kuuluu tottakai Suville kaikesta tuesta ja neuvoista, hän todellakin otti sterilointia mietittäessä kaiken mahdollisen huomioon. Itse voin tämän kokemuksen myötä suositella ko.toimenpidettä sterilointia harkitseville ja nimenomaan tähystyksellä. Syke (ja moni muu narttukoira) ovat siitä eläviä esimerkkejä, että tähystys todellakin toimenpiteenä on koiralle vähemmän kipua tuottava vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti