Syke malleilemassa läpivalaisussa

Yhteistyössä: Eläinklinikka AlmaVet

Se päivä koitti vihdoin. Syke kävi keskiviikkona luustokuvauksissa luotto -ja yhteistyöklinikallamme - AlmaVetissä.

Neidiltä tutkittiin ja kuvattiin koko paletti: Lonkat, kyynärät, selkä ja polvet. Alunperin oli tarkoitus tarkistuttaa polvet lähempänä joulua, mutta Suvi päätti että otetaan nekin vaan samantien. Polvet kopeloitiin molemmat nolliksi ja jo 5 minuutin kuluttua lausunto näkyi koiranetissä. Sitten Suvi tarkasti Sykkeen ja pisti sille rauhoitteen kankkuun. Hetken kuluttua Syke olikin jo röntgenissä.


AlmaVetillä on käytössä suoradigijärjestelmä mikä näkyy mm.kuvien laadussa. En ole eläessäni nähnyt yhtä tarkkoja, laadukkaita kuvia. Lisäksi hoitaja Arja on erittäin tarkka siitä, että kuvattava koira on todellakin suorassa. En enää yhtään ihmettele sitä, että miksi Arjalla käy koiria kuvattavana ympäri Suomen.


Kun Syke oli saatu kuvattua, Suvi tulkitsi minulle mitä kuvissa näkyi. Lonkat olivat siistit ja tiiviit, samoin kyynärät. Hyvä kun sain hengitettyä Suvin laskiess lannenikamien määrää. 8 ja tulos LTV4. Ensin mieleen hiipi järkytys, sitten tuli itku ja lopulta mielessäni oli vain yksi kysymys: "Oliko tämä nyt tässä? Joutuuko Syke sairaseläkkeelle?" Suvin vastaus oli hyvin selkeä: Ei ole eikä joudu. Kuvista näkyy selvästi, että normaalien 7 lannenikaman sijasta Sykkeellä on niitä yksi liikaa. Selkäranka itsessään on kuitenkin suora sekä siisti, samoin lantio ja nikamat ovat symmetriset. Keskustelimme asiasta pitkään Suvin kanssa ja tenttasin häntä varmasti kyllästymiseen saakka kaikenlaisilla kysymyksillä. Vaikka lausunto on asteikkoa 4, tämä ei tule haittaamaan Sykettä todennäköisesti koskaan. VA-lausunto sen sijaan oli puhdas. Jos ihan totta puhutaan, niin tieto selästä tuli yllätyksenä ihan kaikille. Syke ei ole oireillut millään tavalla, ei siis niin mitenkään. Päinvastoin. Kun Marjo hoiti Sykkeen alle kuukausi sitten, hän ei löytänyt tuosta koirasta kuin yhden jumin ja sekin oli yläniskassa. 

Googlailin asiasta ja Suvi kertoi samat asiat mistä itse löysin tietoa. 

Yleisesti ottaen LTV2 ja LTV3-lausunnot ovat niitä, jotka aiheuttavat koirille enemmän oireita sillä niissä tavataan usein vinoa lantiota. 

Poikkeaman näkee vain laskemalla nuo nikamat ja tuo ei Suvin tai kahden muunkaan eläinlääkärin mielestä tule aiheuttamaan Sykkeelle ongelmia. Toki tulen olemaan entistä tarkempi mm.lämmittelyn ja jäähdyttelyjen suhteen sekä hoidan ja huollan Sykettä yhtä tunnollisesti kuin Hekaakin. Vaatetan koiriani asianmukaisesti jo nytkin yms. Kaikkeni tulen todellakin tekemään ja enemmänkin.


Kuvat on nyt lausuttu myös Kennelliitossa ja ne tulivat täysin samoina takaisin kuin mitä Suvi arvioi:
*Lonkat A/A
*Kyynärät 0/0
*Selkä LTV4 & VA0
*Polvet 0/0

Syke on siis lonkkien, kyynärien, polvien ja nikamien epämuotoisuuden osalta parasta A-luokkaa. Enemmän olen huolissani siitä, että kuinka vähän (etenkin harrastus -ja jalostuskäytössä) olevia villakoiria kuvataan. Tiedä kuinka moni tuolla nytkin huitelee menemään, ilman minkäänlaista tietoa mitä siellä selässä voi olla. Pelkät silmät ja polvet eivät riitä kertomaan kokonaisuutta. Koska tähän oikein herätään?

Me jatkamme elämää ja harrastamista kuten tähänkin asti, koiraa kuunnellen. 

2 kommenttia:

  1. Onnittelut hyvistä kuvaustuloksista! Lisänikamilla ei ole mitään merkitystä koiran terveyteen. Jopa ihmisillä esiintyy lisänikamia selän eri osissa. Tulevat esille sattumalta muiden tutkimusten oheislöydöksinä.

    Tarkassa kuvaamisessa ja tutkimisessa mm. villakoirien kohdalla on myös varjopuolensa. Hyvin monesta perusteellisesti tutkitusta koirasta löytyy joku merkityksetön poikeama. Jos koira jätetään näiden löydösten perusteella pois jalostuksesta, kapenee ennestäänkin kapea jalostusmateriaali. Sehän on hyvin tuhoisaa kyseiselle rodulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula! Samoin on todennut useampi eläinlääkäri ja asiantuntija, että lisänikamilla ei ole sen ihmeellisempää merkitystä koiran terveyteen.

      Noista laajoista tutkimuksista on ollut nyt paljon keskustelua mm.facebookissa ja ymmärrän sen kyllä, että jalostusmateriaali kapenee jos jonkin hyvin pienen poikkeaman takia koira jätetään jalostuksesta pois. Silti toivoisin, että ainakin selkiä alettaisiin tutkia enemmän.

      Poista