perjantai 9. helmikuuta 2018

Vapautetaan vagushermo

Heka on "opettanut" minulle paljon asioita koirien suolisto-ongelmista. Jotkut kaverinikin ovat jopa vitsailleet puoliksi tosissaan, että pitäisi perustaa jonkinlainen Tiinan tukinurkkaus asiaan liittyen. Myönnän, että tieto on lisännyt tuskaa ja paljon mieluummin olisin jättänyt kaiken kokematta. Silti sillä tiedolla olen saanut helpotettua Hekan tuskaa ja tänään opin jälleen eräästä aiheesta vähän lisää - nimittäin närästyksestä.

Hekalla oli tänään varattuna Marjolle tarkistusaika jolla kartoitettiin, että missä kuosissa kroppa mahtaa tällä hetkellä olla. Tuo koira on todellakin saanut tähänastisen elämänsä isoimman (ja toivottavasti myös viimeisen) tällin agilityradalla ja etuosa oli vielä jonkin verran juntturassa. Siinä sitten otin puheeksi myös kipulääkekuurin seurauksena ilmaantuneen, pienimuotoisen närästysoireilun johon sain Suvilta ohjeistuksen antaa lyhyehkön Antepsin-kuurin. Koska Hekan maha on mikä se on ja kipulääkekuurit ärsyttävät sen suolistoa aika herkästi, Antepsinia oli pakko antaa. Se on selvästi helpottanut Hekan oloa ja oireilu on vähäistä, mutta ei ole kokonaan poistunut. Sanotaanko näin, että onneksi otin asian puheeksi. Marjo alkoi käsitellä tiettyä aluetta Hekan kehosta ja n.10 minuutin kuluttua tuo koira päästi ilmoille elämänsä mojovimman röyhtäisyn. Katsoin Marjoa ilmeellä "mitä ihmettä sää sille teit?!" ja hetken päästä sain oppia jotain uutta sekä mielenkiintoista. Sen uuden ja mielenkiintoisen nimi on: Vagushermo.


Mikä ihmeen Vagushermo?

Marjo selitti siitä minulle hyvin tarkkaan ja perinpohjaisesti, mutta tottakai halusin googlata asiasta vielä hieman lisää.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiertäjähermo eli vagushermo on kaulassa lähelle pintaa tuleva kymmenes aivohermo ja tärkein parasympaattinen hermo. Se vie aivoihin tietoa esim. suoliston ja sydämen tilasta. Stressistä tai traumasta johtuva hermoston yliaktiivisuus vaimentaa kiertäjähermon toimintaa ja voi aiheuttaa ongelmia esim. ruuansulatuskanavassa. 

Ruokatorven hermotus. Ruokatorven hermottaa kymmenes aivohermo, vagushermo (kiertäjähermo) ja se on tärkein parasympaattinen hermoPisin aivohermoista, alkaa aivojen pohjasta ja ulottuu aina paksusuolen alkuosaan asti. Siitä lähtee lukuisia haaroja eri alueille: keuhkot, sydän, ruokatorvi, suolisto, maksa, munuaiset, korva, kurkunpään lihakset ja äänihuulet. 

Ruokatorven alaosan hermopäätteiden ärsytys pystyy aiheuttamaan oireita heijastevaikutuksen kautta ilman konkreettista hapon ylösnousua reagoivalle alueelle. Kiertäjähermo voi happoärsytyksen myötä herkistyä niin, että kivun aistiminen lisääntyy tai voimistuu. Tietyn tyyppisten hermojen katoaminen tai hermotoiminnan epätasapaino saa aikaan ruokatorven liikehäiriöitä.

Hekan närästysoireilun ovat varmasti saaneet aikaan paitsi ne kipulääkkeet, niin myös vagushermon toimintahäiriö joka on seurausta siitä taannoisesta liukastumisesta putkessa. Useat googlehaut antavat tuloksia vagushermon yhteydestä närästysoireiluun, joten mistään huuhaasta ei todellakaan ole kysymys. Närästys jäi Marjon hoitohuoneeseen, sillä kotiin tultuamme Heka söi iltaruuan normaalisti ja se ei ole röyhtäillyt enää yhtään. Antepsiniakaan en sille enää antanut. Uudelle käynnille ei toistaiseksi ole tarvetta, sillä Heka reagoi hoitoon yllättävän hyvin kun Marjo vähän käsitteli tuota kiertäjähermoa. Kotiohjein jatkan vielä niskan jumppaamista erilaisilla ohjeilla.

2 kommenttia:

 1. Tsemppiä Hekalle, hienoa että olo helpottui! Itselläkin suolisto-oireinen ja -ongelmainen koira, joten on ollut mielenkiintoista lukea Hekan hoidosta. Tosi moninaiset ovat tietysti syyt ja seuraukset tämäntyyppisissä vaivoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirien suolisto-ongelmat tuntuu olevan kasvussa ja kuten totesit, syitä ja seurauksia on monia ja niiden selvittäminen voi olla melkoista salapoliisityötä. Mutta kyllä se sitten palkitsee kun näkee, että koiran olo silminnähden helpottuu :) Kokonaisvaltainen hyvinvointihan lähtee monissa asioissa liikkeelle tasapainoisesta suolistosta. Toivottavasti meidän blogiteksteistä on löytynyt vertaistukea!

   Heka kiittää tsempeistä, olo on jo PALJON parempi!

   Poista