keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Heka testaa Savoa - Kuidun lähteet

Kaupallinen yhteistyö - Dagsmark Petfood Oy

Savo tekee tuloaan markkinoille melkoisella rytinällä, joten päätin julkaista vielä tämän blogitekstin heti edellisen perään.

Edellisessä kirjoituksessa kävin tarkemmin läpi Savon eläinproteiinin lähdettä, siipikarjajauhoa ja jos sana lihajauho kalskahtaa useimpien koiranomistajien korviin, niin viljat ne vasta tuntuukin herättävän närkästystä. 

Olen itse vannonut joitakin vuosia sitten täysin viljattoman ruokavalion nimeen, mutta Hekan myötä käsitykseni viljoista ja ylipäätään kuiduista ovat jälleen muuttuneet. Viljoja pidetään yhtenä suurimmista syyllisistä erilaisiin terveysongelmiin niin ihmisillä kuin koirillakin, mutta niin pidetään myös liian vähäistä kuidun saantiakin. Hekan kohdalla jälkimmäinen vaihtoehto aiheutti sille mm.ripulia ja sen myötä ongelmia anaalirauhasissa. Lihan määrä sen ruokavaliossa oli yksinkertaisesti aivan liian suuri, kun taas kuidun määrä oli lähes olematon. Viime syksynä Heka kärsi elämänsä ensimmäisestä hiivasta ja olin varma siitä, että syy on viljoissa. Siinä missä karsin viljat minimiin, nostin samalla lihan osuutta ja johan oli soppa valmis. Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt, että Hekan elimistö itsessään ei ole hiivalle altis. Hiiva nimittäin ottaa melko usein elimistössä ylivallan, jos suoliston toiminta on sekaisin. Hekallahan se oli juuri niin, sillä kun ruokavalio saatiin kohdilleen ja suolisto elpymään, hävisi hiivakin. Karsin siis käytännössä viljat pois sen ruokavaliosta alun alkaenkin ihan turhaan. Oppia ikä kaikki. Minulla ei ole mitään viljatonta ruokavaliota tai raakaruokintaa vastaan. Jos jonkun koira voi edellämainituilla ruokintatavoilla erinomaisesti niin hei, sehän on vaan hieno asia. Pointti olikin nyt siinä, että lihajauhon ohella eivät ne viljatkaan välttämättä ole aina se kaiken oireilun alku sekä juuri.

Savossa on käytetty kuidun lähteinä kauraa, pellavansiementä ja metsämarjajauhetta. Kaikki kolme ovat sellaisia raaka-aineita, jotka parantavat suoliston toimintaa, tehostavat elimistön myrkynpoistomekanismeja sekä tukevat hyvälaatuisten bakteerien kasvua.

Kaura - ehkäisee ripulia ja tasapainottaa suoliston toimintaa.

Pellavansiemen - Pintakuoren alla on runsas limakerros, joka suojelee mahasuolikanavan pintakerrosta. Liukenevat kuidut  ovat hyvää ravintoa suoliston normaalille bakteerikannalle. Ne edistävät suolen terveyttä ja yhdessä lima-aineen kanssa lisäävät paksusuolen sisältöä.

Metsämarjajauhe - tehostaa elimistön myrkynpoistomekanismeja sekä vahvistaa puolustus -ja puhdistusjärjestelmää. Yhdessä pellavansiementen kanssa mahan sekä suoliston toiminta paranee entisestään ja bakteerien kiinnittyminen suoliston pintaan voi estyä.

Käytin lähteinä hidasta elämää-sivuston artikkelia: Pellava-marjarouhe huoltaa vatsaasi.


Tällä kaikella on varmasti ollut erittäin suuri merkitys siinä, että Hekan suoliston toiminta on Savon myötä parantunut entisestään. Se sisältää paljon sellaisia raaka-aineita, millä on tutkitusti erinomaisia vaikutuksia suoliston kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Erittäin suurena plussana on edelleen tietysti kotimaisuus. 

Savo sisältää myös juurikasleikettä sekä perunaa, joita käytetään kuidun lähteinä. Ne tuntuvat olevan ehkä kolmea edellämainittua enemmän "kiisteltyjä" raaka-aineita. Heka esim. ei ole koskaan ollut perunalle yliherkkä. Nämä menee taas sinne "mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle"-osastolle. Koska kyseessä on kotimainen tuote, esim.riisi kuidun lähteenä ei ole vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti