tiistai 2. tammikuuta 2018

Sykkeen alamaitokulmureiden poisto

Kaupallinen yhteistyö - Eläinklinikka AlmaVet

VAROITUS heti näin alkuun! Tämä teksti sisältää ehkä jopa hieman "rajujakin" kuvia, joten jokainen katsokoon tai jättäköön katsomatta omalla vastuullaan. 

Vuosi on hyvä käynnistää operaatiolla alaleuan maitokulmahampaat veks. Se jos joku on varmasti käynyt tässä viimeisten kahden kuukauden aikana selväksi, että Sykkeellä on ollut pienestä pitäen kohtalainen alapurenta ja kasvun aikana sen suhteen voi tapahtua käytännössä vielä ihan mitä tahansa. Seurasimme purennan kehittymistä tiiviisti eläinlääkäreiden kanssa ja koska tilanne suussa alkoi näyttämään hälyttävästi siltä, että yläleuan kasvuväylät ovat vaarassa tukkiintua, jos alaleuan maitokulmureita ei poisteta painamasta jo tässä vaiheessa. 


Syke operoitiin tietysti luotto/yhteistyöklinikallamme, AlmaVetissä, joka avasi tänään upouuden hammasklinikkansa ovet. Minun ei siis tarvinnut lähteä viemään Sykettä muualle, vaan pystyin hyvillä mielin luottamaan sen hammashoitoihin perehtyneen eläinlääkärin, Tiina Sipilän, asiantunteviin käsiin ihan omalla klinikallamme. Syke oli haljeta onnesta kun se tajusi minne oltiin taas tultu. Vaa'alla käydessään lukemat näyttivät 3,1 kg mikä oli positiivinen yllätys. Itse olin lähes täysin varma, että ihan vielä ei mene kolmen kilon raja rikki.

Tiina tutki Sykkeen toimenpidehuoneessa ennenkuin antoi sille rauhoitepiikin suoraan kankkuun. Syke ei ehtinyt edes tajuta koko asiaa ja heti lattialle päästyään se oli väkisin tunkea Tiinan syliin. Vitsailtiinkin siinä, että "ai lisää piikkiä haluat?" Neiti nukahti melko nopeasti, mutta Tiinan tullessa hakemaan sitä, häntä jaksoi vielä kaikesta huolimatta heilua.


Itse sain olla mukana toimenpiteessä koko ajan, sillä olimme Suvin kanssa sopineet että napataan koko keissi videolle. Näin ollen myös te siellä ruudun toisella puolelle pääsette näkemään mitä Sykkeelle tehtiin. Samalla kuullaan kuinka tärkeää on seurata pentukoirien purennan kehittymistä sekä tarpeen vaatiessa toimia ajoissa, jotta sinne suuhun ei jäisi elämää haittaavia ongelmia. 


Itse opeaatiosta ja sen etenemisestä kerron tarkemmin sitten sen lopullisen videon yhteydessä, mutta oli kyllä enemmän kuin aiheellista ottaa nuo alamaitokulmurit pois jo tässä vaiheessa. Vasemman puolen kulmurin juuri oli järkyttävän pitkä ja sitä Tiina työstikin melko pitkään, ennenkuin se suvaitsi sieltä irrota. Oikealta puolelta taas lähti paljon helpommin, mutta siinä juuri olikin huomattavasti lyhyempi. Toimenpide oli hieman yli tunnissa ohi ja Henna-hoitaja antoi Sykkeelle vielä herätteen. Nopeasti Syke siitä heräsi ja virkosi, mitä nyt oli nukutusaineista ja opioidipohjaisista kipulääkkeistä johtuen melkoisissa mömmöissä. Ennen kotiin lähtöä Tiina vielä antoi sille pieneksi murennettuja herkkuja suoraan kädestä ja hyvä ettei Syke vienyt sormiakin siinä samalla. 


Kotiin päästyämme Syke on virkistynyt entisestään ja jopa siinä määrin, että se jo kantoi yhtä lempileluistaan olohuoneesta keittiöön. Lelut ja luut sekä muut kovat purtavat on kielletty viikon ajan, ei muuten tule olemaan mitenkään helppoa. Kipulääkettä Syke sai vielä kolmeksi päiväksi kotiin sekä ohjeistuksen syödä pelkästään pehmeää ruokaa viikon tai kaksi. Klinikalta napattiinkin mukaan hill'sin a/d-purkkiruokaa, mitä Syke onkin syönyt oikein hyvällä ruokahalulla. Silti siitä kyllä näkee, että on lääkkeistä yms johtuen jokseenkin sekavassa mielentilassa. Toivottavasti saadaan yö nukuttua rauhassa, mutta onneksi olen lomalla vielä niin ei tuo haittaa vaikka menisikin pipariksi. Mielestäni oli aika hellyyttävää, että Syke saapui klinikalle häntä heiluen ja lähti sieltä samalla tavalla poiskin. Se likka ei paljoa ikäviä muistele.

Miljoonat kiitokset ansaitsee jälleen koko AlmaVetin tiimi ja erityisesti Tiina sekä Henna. Lähetin tästä päivästä myös reaaliaikaisempaa videota ja kuvaa instagramin mystoryyn, joten sieltä voi käydä katsomassa alkufiilistelyjä ennen varsinaista videota.

2 kommenttia:

  1. Meillä oli vähän vastaavanlainen tilanne. Reilu yläpurenta ja alaleuan kulmurit painoivat kitalakeen. Ne poistettiin reilu kaksi viikkoa sitten Oulun Evidensiassa, toivottavasti leuka pääsisi kasvamaan. Tsemppiä Sykkeelle toipumiseen! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti tsemppiä myös teille toipumiseen!:)Tosin teillä taitaa olla jo toipuminen aika pitkällä. Nämä purentajutut on kyllä ikäviä, mutta onneksi on osaavia eläinlääkäreitä jotka pystyvät tarvittaessa kasvavia koiria auttamaan jos tarve vaatii.

      Poista