sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Lisäravinne vai ravintolisä?

Minulta kysellään lähes jatkuvasti, mitä erilaisia lisäravinteita olen Hekan ruokinnassa käyttänyt. Faktahan on se, että noin yleisesti ruokavalion tueksi suositellaan erilaisia lisäravinteita. Etenkin siinä tapauksessa jos kyseessä on harrastuskoira tai epäillään, ettei koira saa syömästään ruuasta kaikkia sen tarvitsemia hivenaineita ja vitamiineja. Erilaisia lisäravinteita löytyy niin ikääntyville koirille, stressin lievittämiseen, suolistohäiriöihin, hammasongelmiin kuin ihon ja turkin hyvinvointiin. Siis suoraan sanottuna lähes kaikkeen. Mutta mistä sen sitten voi tietää, onko juuri sen oman koiran ruokavaliossa kaikki kohdillaan? Saako se syömästään ruuasta kaiken tarvitsemansa?

Hekan anturat 3 kk:n Nutrolin-kuurin jälkeen

Siihen on vaikeaa antaa yhtä ja oikeaa vastausta. Jollakin koiralla voi olla kuiva turkki, kynnet saattavat olla hauraat tai koira voi liikkua jäykästi. Haluan korostaa, että kaikki mistä tulen seuraavaksi kirjoittamaan, on konsultoitu yhdessä Hekan hierojan sekä osteopaatin kanssa ja näin ollen en esim. laita magnesiumin annostuksia näkyville. Suosittelen ihan ensitöiksi kysymään mielipidettä koiran omalta hierojalta, fysioterapeutilta, osteopaatilta tai tarpeen vaatiessa eläinlääkäriltä eikä suinpäin vaan lähdetä kokeilemaan kaikkea mahdollista.

Magnesium on erittäin keskeinen aine mm.hermoston, verenkiertoelimistön, pehmeiden kudosten ja lihasten normaalissa toiminnassa. Magnesium ja b-vitamiini yhdessä edistävät energia-aineenvaihduntaa, elektrolyyttitasapainoa ja proteiinien muodostusta. Sen aktiivisimpia käyttäjiä ovat mm.urheilijat ja muut fyysisten lajien harrastajat.

Magnesium + b-vitamiini

Synoquin tuli mukaan kuvioihin nyt alkuvuodesta. Lisätietoa ko.valmisteesta ja sen vaikutuksista voi lukea TÄTÄ linkkiä klikkaamalla. Lyhyesti: Glukosamiinia esiintyy elimistössä luonnostaan nivelnesteenä ja sen tärkein merkitys on rustojen kestävyydessä sekä joustavuudessa. Aikaisemmin Heka sai Biopetin glukosamiini-jauhetta n.vuoden ajan, mutta en huomannut koirassa mitään huomattavia muutoksia.

Synoquin-nilvelravinne & Nutrolin-öljy
Heka harrastaa kahta fyysisesti vaativaa lajia ja se oli sanomattakin selvää, että joitakin lisäravinteita oli lisättävä täydentämään sen ruokavaliota. 6 viikon kuureina menee vaihdellen magnesium + b-vitamiini-yhteisvalmiste ja nivelravinne Synoquin. Hieroja sekä osteopaatti ovat yhdessä laatineet Hekalle sopivat annokset ko.valmisteita ja annan ne aina ruokaan sekoitettuna, Magnesiumia + b-vitamiinia Heka on saanut jo vuodesta 2010 lähtien ja ensimmäinen nivelravinne otettiin käyttöön vuonna 2012.

Nutrolin-öljy ei ole varsinaisesti lisäravinne, vaan rasvahappovalmiste. Se tukee ihon hyvinvointia sekä tekee anturoista kimmoisat ja kynsistä vahvat. Heka on saanut aikaisemmin kahden muun valmistajan öljyjä, mutta sekä iho että tassut olivat kuivat ja oikean takajalan anturasta paloi jopa iho kokonaan rikki. Sitten löysin Nutrolinin ja jo kolmen kuukauden käytön jälkeen muutokset olivat huomattavia. Nutrolin iho & turkki-öljy onkin kuulunut Hekan ruokavalioon jo usean vuoden ajan ympäri vuoden.


Moni on kysynyt myös siitä, että miksi Heka ei saa ko.merkin Sportti-versiota. Siksi, että ko.öljy sisältää kalaöljyä jota Hekan maha ei sellaisenaan kestä. Noin yleisesti rasvahappoja suositellaan lisättäväksi lähes kaikkien koirien ruokavalioon, elipä se koira sitten nappulalla, sekaruokinnalla tai kokonaan raa'alla.

Siinä oli nyt suht.tiivistetty "tietopaketti" kaikista niistä lisäravinteista mitä Heka saa. Kommentoi toki alle, jos jotain jäi mielen päälle tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti