Elämää spndyloosin kanssa

Niin ihana kuin se syksy vuodenaikana onkin, kaikille se ei kuitenkaan ole sitä...

Kirjoitin viime joulukuun yhden blogitekstin yhteyteen, että Hekan keuhkokuvista näkyi myös sen selkä -ja lannerangassa pientä spondyloosin alkua. 

Lyhyesti: Spondyloosi on selkärangan rappeumasairaus, jossa selkänikamien rajoille muodostuu luupiikkejä/siltoja. Sitä kehittyy usein ikääntymisen seurauksena, mutta sitä todetaan jo nuoremmillakin koirilla. Yleisimpiä oireita ovat selän jäykkyys, selkäkivut, eriasteiset ontumat, liikeratahäiriöt ja haluttomuus hypätä. Oireiden voimakkuus ja esiintyvyys vaihtelee yksilöittäin. Siinä spondyloosi noin lyhkäisyydessään.


Miten spondyloosi sitten näkyy Hekan elämässä? Tämä on ollut minulle itsellenikin ihan uusi asia ja olenkin kysellyt kokemuksia muilta, spondyloosia sairastavien koirien omistajilta, eläinlääkäreiltämme Suvilta sekä Viiviltä ja muilta Hekaa hoitaneilta tahoilta. Viimeisten 9 kuukauden aikana olen kuitenkin saanut selville että Hekalla on selvästi kaksi, kivun laukaisevaa tekijää: Voimakkaat äkkikäännökset ja kylmä/kostea sää. Nuo käännökset on hyvin vältettävissä sillä, että täytyy vain olla itse tarkkana eikä päästä Hekaa valtoimenaan vetämään kreisirallia Sykkeen kanssa. Kun taas tuo kylmä ja kostea sää...sitä me ei voida poistaa.

Kuitenkin kaikista tehokkaimmaksi "aseeksi" kylmyyttä ja kosteutta vastaan olen havainnut pitää Hekan selän mahdollisimman suojattuna. Tarkoittaa käytännössä sitä, että jo nyt Heka saa aamu -ja iltalenkeille ylleen kevyen takin. Tarvittaessa olen pitänyt sillä öisin myös BOTin verkkoloimea. Kun selkä pysyy lämpöisenä, se ei vedä niin helposti itseään jumiin mikä sitten edesauttaa ettei sitä pienintäkään epämiellyttävää tunnetta esiinny. Hoidatan Hekaa myös säännöllisesti joko osteopatialla tai CST:llä, jolla saadaan liikkuvutta rankaan ja mikä tottakai myös helpottaa tilannetta kokonaisuudessa. Lisäksi meillä on tottakai käytössä myös AlmaVetin tehokas terapialaser. Jos/kun kipu syystä tai toisesta yllättää (mitä onneksi tapahtuu vain harvoin), Suvi on määrännyt sitä varten Hekalle Tramadolia. 

Jonkinlaista nivelravinnetta pohdin pitkään, mutta Hekan suoliston vuoksi vaihtoehdot on hyvin vähäiset. Sitten kuitenkin löytyi eräs kurkumapohjainen nivelravinne, mitä Heka on syönyt huhtikuusta lähtien ilman oireita. Sitä menee kuureina, samaten BOTin ruusunmarjarouhetta.

Tämmöisellä "arsenaliinilla" elellään. Heka voi kuitenkin todella hyvin. Se tekee edelleen samat lenkit kuin Syke ja on arjen touhuissa mukana kuten ennenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti